Sign in to follow this  
Cornel Iulian

Ce este .htaccess ?

1 post in this topic

Fisierul .htaccess (hypertext access) este foarte cunoscut webmaster-ilor care urmaresc descentralizarea defenitiilor Apache (Apache Directive), pentru a aplica noi/alte reguli (cache control, mod_rewrite, php flag, custom error pages, redirect, etc) pe un anumit director (public_html de obicei).

 

htaccess-logo.png

 

Scrierea unor definitii generale intr-un fisier .htaccess localizat in web-root, are efect asupra tuturor directoarelor si fisierelor din acel arbore. Exceptie fac directoarele subdomeniilor, care sunt scrise in Apache config cu setarile default. Daca fisierul .htaccess nu exista, asta nu inseamna ca Apache nu este controlat. httpd.conf este fisierul care contine toate directivele necesare tinerii online in conditii de securitate si stabilitate, a site-urilor hostate.

 

Este bine de stiut ca fisierul .htaccess este un fisier in format ASCII care poate fi creat cu orice editor text (de exemplu Notepad). Acesta este intrebuintat de orice webmaster in diverse scopuri.

 

!!! .htaccess este o extensie de fisier. Nu exista "fisier.htaccess" sau "ceva.htaccess" ci pur si simplu ".htaccess"

 

Pentru a crea un astfel de fisier, deschidem Notepad si apoi salvam fisierul cu numele ".htaccess".

 

Atentie!

Pe sistemele de tip Windows extensia poate fi ascunsa iar fisierul sa se numeasca de fapt ".htaccess.txt", ceea ce este incorect. Pentru a prevenii acest lucru puteti accesa din Windows Explorer/My Computer -> Folder Options -> View -> si deselectati "Hide extension for knows file types". Daca nu puteti redenumi fisierul in acest mod, atunci o puteti face prin intermediul ftp-ului dupa urcarea acestuia pe server.

 

Fisierele de tip .htaccess trebuiesc puse pe ftp in format ASCII mode si nu BINARY.

 

Atentie!

Trebuie sa setati CHMOD 644 pe fisierul .htaccess (RW-R--R--). Acest lucru face imposibila citirea fisierului de catre un browser extern sau de catre un spider. Asemenea greseli duc la compromiterea sistemului, deoarece atunci cand in ".htaccess" au fost introduse cai de access private sau cale catre directoare private, un hacker poate profita de acest lucru. Ca o paranteza, daca folositi un Control Panel gen Plesk sau Webmin pentru administrarea paginilor, acestea vor seta automant chmod 644.

 

Inainte de a crea si utiliza fisierul ".htaccess":

 

  • Aflati daca aveti dreptul sa-l folositi pe server. Unele servere free (si chiar host-uri platite) nu permit folosirea acestor fisiere. 
  • Aveti grija cum manipulati astfel de fisiere pentru a nu compromite sistemul.
  • Aveti grija ce comenzi scrieyti in htaccess, acestea pot incetini un server (de exemplu un server virtual cu multe domenii si pagini gazduite).

 

Pentru o lista completa cu setari ce pot fi facute cu ajutorul fisierului .htaccess, vizitati: http://httpd.apache.org/docs/mod/directives.html

 

Succes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
Sign in to follow this