Sign in to follow this  
Cornel Iulian

Ce Este Macintosh (Mac) ?

1 post in this topic

Macintosh sau prescurtat: Mac, reprezinta in domeniul IT denumirea unor serii intregi de computere cu tehnologie de cel mai inalt nivel, fabricate de catre firma americana Apple incepand din 1984. Au fost primele computere comerciale din lume cu mouse ii interfata grafica (Graphic User Interface sau GUI).

Pentru computerele Macintosh compania a utilizat pana in anul 1994 procesoare de tipul Motorola 68k, iar pana in 2006 procesoare de tipul PowerPC de la consortiul AIM (Apple, IBM, Motorola). Din 2006 incoace, Apple se foloseste de procesoarele de tip Intel x86, utilizate de asemenea si la computerele personale. Totusi, ca sistem de operare, Apple folosește propriul sistem, Mac OS X, foarte diferit de Microsoft Windows. Mac-urile dotate cu Mac OS X, chiar daca sunt calculatoare pentru uz personal, nu sunt compatibile cu modelul initial „IBM PC” si, deci, nu pot fi considerate PC-uri in sensul strict. Pe Mac-urile cu procesor Intel se pot folosi si sisteme de operare precum Linux si/sau Microsoft Windows. Privit invers, Apple nu a prevăzut ca sistemul Mac OS X sa fie utilizat si pe calculatoare straine, cum ar fi PC-urile. Totusi anumiti hackeri au adaptat Mac OS X pentru a fi folosit pe PC-uri, acest sistem de operare fiind cunoscut sub numele de Hackintosh. Folosirea Hackinstoh-ului ramane pana in prezent ilegala, deoarece nu este permisa folosirea Mac OS pe alte calculatoare decat Macintosh.

Cele mai noi Mac-uri, de tip numit iMac, au un tip constructiv desktop special, numit All-in-One, la care computerul propriu-zis este atat de miniaturizat incat a putut fi integrat in spatele ecranului plat, fara sa mai constituie o unitate separata. Modularitatea iMac-urilor si PC-urilor de acest tip este insa limitata.

Mai multa documentatie in acest sens gasiti pe: Wikipedia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this